Syksy

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Marja- ja sienikausi on parhaimmillaan ja luonto hehkuu upeissa ruskan väreissä. Päivät lyhenevät ja viilenevät ilmat nostavat sumupeitteitä soiden ja vesistöjen ylle. Syyskuussa tulevan talven ensimmäiset tuulahdukset ovat aistittavissa, kun ilma kylmenee ja ensimmäiset yöpakkaset nipistävät nenänpäätä.

Ruskaretket

Syksyllä metsän vihreys vähenee ja tilalle tulee ruskan upeita värejä, keltaista, oranssia, ruskeaa ja punaista. Lehtipuiden lehdet kellastuvat, maa saa oman maaruskansa ja syysaurinko saa värit hehkumaan. Parhaimmillaan luonto tarjoaa kerralla koko väripaletin, kaikissa väreissään. Suuntaa matkasi jonnekkin korkealle paikalle, jos tiedät näkeväsi lehtimetsää. Tällöin pääset näkemään luonnon vaikuttavan väriloiston. Harmillisesti lehtipuiden ruska-aika on usein aika lyhyt, kun syystuuli jo riepottelee puita ja saa lehden varisemaan. Tämän jälkeen voi kuitenkin vielä pitkän aikaa ihastella maaruskaa ja sen eri värejä varvikoissa sekä polkujen värikkäitä lehtimattoja. Voit poimia varisseita lehtiä myös mukaasi ja käyttää niitä kodin koristamisessa ja erilaisissa arkasteluissa.

Marjastus

Metsä on täynnä mitä parhaimpia vitamiineja. Joissakin meissä ajatus marjaan lähtemisestä ei nosta mieleen välttämättä positiivia ajatuksia. Jos kohdallasi on näin, pohdi, mistä tämä johtuu. Oletko kenties joutunut lapsena ja nuorena omasta mielestäsi marjametsään liian usein ja pakotettuna? Onko täysien ämpäreiden määrä ollut marjaretkien tärkein päämäärä? Jos itse marjastus ei ole lempipuuhaasi, voit lähteä metsään ilman ämpäriä ja poimuria, vaikka pienen rasian kanssa, johon voit poimia käsin marjoja vaikka yhden marjapiirakan verran tai voit samoilla marjamättäillä ja kerätä marjat suoraan suuhusi. Jos kuulut heihin, jotka haluat poimia marjoja talvea varten, tee marjaretkestä vähemmän suoritus ja ota mukaasi hyvät eväät ja pidä sopivasti taukoja marjastuksen lomassa. Näin ämpäritkin täyttyvät kuin itsestään ja olet marjaretken jälkeen levännyt ja virkistynyt.

Sienestys

Sienet ovat mitä mainioin luonnon tarjoama ruokalaji. Sienestäessä on vain erityisen tärkeää tunnistaa keräämänsä sienet ja osata käsitellä ne oikein ennen niiden syöntiä. Jos olet epävarma sienien tunnistamisen suhteen sieni-oppaista huolimatta, voit osallistua esimerkiksi kansa-laisopiston järjestämälle sie-nestyskurssille, jonka avulla pääset varmasti hyvin alkuun. Taidon ja tiedon karttuessa pystyt hyödyntämään yhä monipuolisemmin metsiemme eri sienilajeja. Ota sienikori käsivarrelle ja lampsi metsään sienijahtiin. Jos satoa ei löydy älä huoli, metsässä samoilu virkisti varmasti mieltäsi.

Luonnosta pöytään

Syksy on sadonkorjuun aikaa. Marjastuksen ja sienestyksen lisäksi omasta puutarhasta saa monenlaista ruokaa pöytään. Nyt pääset nauttimaan keväällä mahdollisesti istuttamistasi hyötykasveista ihan toden teolla. Myös juuresten kasvastus parvekkeella ämpäreissä onnistuu jopa vähemmän kokeneemmalta viherpeukalolta. Sormien upottaminen multaan on terapeuttista ja virkistävää. Mikäpä sen muka-vampaa kuin kokata sato-kauden itse kasvattamista kasviksista päivällinen ja tuoreus on taattu. 


Muuttolinnut

Syksyn lintumuutto on juhlava näky, sillä lintuja on poikasten ansiosta moninkertaisesti liikkeellä kevääseen verrattuna. Ilmojen kylmetessä linnut kokoontuvat parviin ja aloittavat muuton kohti lämpimämpiä paikkoja. Syys- ja lokakuu on parasta aikaa havaita isoja, päiväsaikaan muuttavia lajeja. Sopivimpia tarkkailupaikkoja ovat meren- ja järvenrannat, niemenkärjet, korkeat mäet ja peltoaukeat, joilta avautuu laaja näköala pohjoisiin ilmansuuntiin. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita